Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir?
Psikoterapi ekollerinden biri olan Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), kişilerin duygu, düşünce ve davranışlarına odaklanarak çalışır. Bilimsel arka planı olan BDT, ispatlanmış ve kanıta dayalı çözüm yolları sunar. Olumsuz düşünceler ve işlevsiz davranışlar tespit edilerek bu durumlar üzerine çalışılır.
Çocuklar ve Gençler İçin BDT
BDT, çocuklar ve gençlere pratik beceri kazanmaya yardımcı olur ve terapi süreci bittikten sonra da bu becerileri uygulama konusunda onları destekler. Çocukların ve gençlerin karşılaştığı sorunlarla baş etme yöntemleri geliştirmelerini sağlar ve bu sayede kendi öz kaynaklarını geliştirmelerine olanak tanır.
İş Birliğine Dayalı Terapi
BDT, iş birliğine dayalı bir ekoldür. Terapist, danışan ve aile bir ekip olarak çalışır. Terapi süreci, danışana ve aileye karşı şeffaf bir şekilde yapılan bireysel formülasyonlarla anlatılır. Bu sayede danışan ve aile gelişimi takip edebilir ve sürece aktif katılım sağlar. BDT, çocuklara ve aileye kendi kendini denetleme yetisi kazandırmayı hedefler. Sınırlar ve riskler aile ile birlikte değerlendirilir.
Duyguları, düşünceleri ve davranışları bir keşif süreci olarak ele alır. Burada ve şimdiye odaklanarak danışanın aktif olan düşüncelerine çözüm odaklı yaklaşır. Çocukların ve gençlerin terapiye aktif katılımı teşvik edilir. Güncel duygular, düşünceler ve davranışlar değerlendirilir.
Davranış Deneyleri ve Ev Ödevleri
BDT, davranış deneyleri ve ev ödevleri ile çocuğun kendi duygu ve düşüncelerini test etmesine olanak tanır. Ev ödevleri ile seans odasında kazanılması hedeflenen davranışın pratik beceriye dönüştürülmesi desteklenir.
BDT ile Çalışılan Konular
- Duygu düzenleme
- Depresyon
- Kaygı ve korku türleri
- Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB)
- Yeme bozuklukları
- Özsaygı ve özgüven geliştirme
- Travma ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)
- Panik atak ve panik bozukluk
- Boşanma süreci
- Akademik çalışma desteği ve erteleme davranışları